Sidewiki

2009-11-16

Sidewiki är en tjänst som är skapad av Google och har fått genomslag i USA. Eftersom tjänsten än så länge bara finns på engelska har den inte fått samma genomslag Europa än. Vi tror att tjänsten kommer att få en större betydelse när den kommer ut på fler olika språk och blir en mer naturlig del av webbläsaren.

Vad är Sidewiki?

Med Sidewiki kan du skriva vad du tycker om en webbplats direkt i webbläsaren. Genom att klicka på Sidewikis knapp i Google Toolbars får du möjligheten att ge positiv och negativ feedback om webbplatsen. Man kan kommentera till ett stycke, ett ord eller hela webbplatsen. När din kommentar är publicerad kan alla som loggar in på webbplatsen se din kommentar.

I Sidewiki kan vem som helst lägga upp vad som helst. Sidewiki kommer att lysa upp sidor och tankar om företag som vi inte har sett innan.

Påverkan av sökmotoroptimeringen

Sidewikin påverkar även sökmotoroptimeringen. Kommentarerna i Sidewiki visas på sökresultatsidor precis som vanlig text. De inledande orden i en kommentar bildar den beskrivande texten under länken.

Till skillnad från bloggar rankar Google kommentarerna i Sidewikin efter relevans och inte efter datum. Det gör att du som marknadschef eller webbredaktör kan påverka en wiki på följande sätt, enlig Chris Boggs, expert på sökmotoroptimering:

  1. Registerera webbplatsen i Google Webmaster Tools. Skaffa Sidewiki och skriv inlägg i er egen Sidewiki. De inlägg som skrivs av sajtägaren anses ha högst relevans och hamnar därmed högst upp i wikin.
  2. Ta fram en policy. Hur agerar ni på negativa kommentarer? Bestäm en policy om hur ni lyssnar och svarar på dessa inlägg.
  3. Bestäm om och hur ert företag ska svara på positiva och negativa kommentarer.

Demonstration av Sidewiki