Sökmotoroptimering (SEO)

Sökmotoroptimering, eller SEO (Search Engine Optimization) som det också kallas, är konsten att få din webbsida att synas bra hos Google och andra sökmotorer. Sökmotoroptimering är en del av din marknadsföring och syftar till att nå ut med din produkt, ditt varumärke och dina idéer till fler människor genom att hamna långt upp i sökresultaten på de nyckelord du väljer.

Sökmotoroptimering av din webbplats

ByUs har lång erfarenhet av sökmotoroptimering och kan göra allt från små ändringar på din hemsida till fullständiga omskrivningar av webbplatser för att förbättra SEO-resultatet.

7 tips för bättre sökmotoroptimering

Om du vill sökmotoroptimera din webbplats själv finns det några saker att tänka på:

 • Skriv din text för besökarna, inte för sökmotorerna.
  Motstå frestelsen att bara försöka pressa in nyckelord överallt, det blir sällan bra. En relevant och intressant text som är skriven på ett naturligt sätt kommer troligen att placera sig väl hos sökmotorerna helt av egen kraft. Dessutom ger en sådan text förmodligen bra med inlänkar från nöjda besökare som refererar till din text från sina bloggar och hemsidor. Att göra användarna nöjda när de klickar sig in på din sida är förstås det viktigaste av allt.
 • Använd sidnamn och titel.
  Använd alla möjligheter att beskriva innehållet på ett bra sätt för varje sida på din webbplats. Webbsidans namn ska helst innehålla sökordet. Titeln är förmodlígen den viktigaste delen av din webbsida och bör innehålla sökordet så nära början som möjligt.
 • Dina nyckelord bör förekomma både i rubriker och löpande text.
  Gärna tidigt i texten. Gärna fet/kursivmarkerat också någon gång om det går att göra på ett naturligt sätt. Se punkt 1...
 • Använd meta title och description.
  Meta title bör innehålla ditt keyword så nära början som möjligt. Skriv en utförlig meta description och försök få med dina keywords så nära början som möjligt.
 • Stressa inte.
  Google indexerar inte på direkten och det kan ta dagar eller veckor innan man ser effekterna av förändringar man gör. Ha tålamod.
 • Inlänkar är viktiga.
  Att få länkar till dina sidor från andra webbplatser höjer din webbplats möjligheter till bra placeringar hos sökmotorerna. Om du får länkar från betrodda och ansedda webbplatser så ökar din egen webbplats trovärdighet.
 • Jobba på.
  Sökmotoroptimering är inte ett projekt som man avslutar när man nått ett skapligt resultat, det är en pågående process.

Vi skrev om 6 tips för sökmotoroptimering för några år sedan och det enda som ändrats sedan dess är egentligen att keywords inte används av Google längre. Inte just nu i alla fall, men det skadar inte att ha nyckelorden där och vem vet - Google kanske börjar använda dem igen någon gång framöver?