Drupal

Drupal är ett publiceringsverktyg eller CMS (Content Management System) som det också kallas. Det används för att skapa och uppdatera webbplatser. Vi använder Drupal eftersom det är väldigt flexibelt när man bygger en webbplats. Det är också enkelt för webbredaktören att uppdatera webbplatsen när man använder Drupal som CMS.

Gratis publiceringsverktyg

Drupal är öppen källkod (open source) och har ett stort internationellt forum där utvecklare bidrar med moduler, teman och support. Detta borgar för att Drupal kommer att vidareutvecklas under lång tid framöver. Att det är öppen källkod betyder att publiceringsverktyget inte har några licensavgifter och är därmed gratis. Drupal är plattformsoberoende och går att använda på webbserver med både Windows, OSX och Linux som operativsystem.

Kärna och tillvalsmoduler

Drupal har en liten kärna med standardfunktioner. Till kärnan finns tillvalsmoduler att installera. Med hjälp av modulerna kan man anpassa webbplatsen efter varje företags eget behov. Modulerna i Drupal skapar en plattform, som ger dig mer valfrihet och funktioner än många stängda och licensbelagda publiceringsverktyg.

Säkerhet

Publiceringsverktyget har väldigt hög säkerhet. Tack vare Drupals utvecklare och en välfungerande säkerhetsgrupp är publiceringsverktygets kärna väldigt säker. Detta är en av anledningarna till varför Vita huset väljer att använda Drupal.

Enkel uppdatering för webbredaktören

I Drupal CMS skapar, redigerar och uppdaterar du sidorna själv. Genom sidmallar säkerhetsställs att sidorna får det tänkta utseendet när redigeringen är klar. Det är enkelt att uppdatera och formatera text, bilder, länkar och metadata utan att förstöra hemsidans struktur. Menyval är lätta att byta plats på och döpa om. Tidsstyrd publicering gör att att du själv kan välja när du vill att innehållet ska komma upp på webbplatsen. Det gör att du kan arbeta effektivt med hemsidan och sedan tidsinställa ett antal inlägg (t.ex. nyheter) för att den ska uppdateras kontinuerligt.

Besökare på webbplatsen

Bevaka din trafik för att se hur dina besökare rör sig på webbplatsen och vilken information de är mest intresserade av. Bevakningen kan ske genom inbyggda statistikmoduler eller tredjepartsverktyg, som t ex Google Analytics.

Webbplatser med Drupal

Exempel på sajter vi programmerat i Drupal. Några har vi också designat:

Stora Drupalanvändare

Drupal har väldigt många användare, både i Sverige och internationellt. Några av de riktigt stora är:

  • IKEA
  • Bonnier
  • TV3
  • Newsmill
  • Emmy award
  • Fed Ex
  • Sony Music
  • NASA
  • NATO
  • Vita huset